Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания ексхумира останките на Франко на 24 октомври

Цветя са поставени върху гроба на испанския диктатор Франциско Франко в „Долината на падналите“ в Сан Лоренсо де Ел Ескориал край Мадрид.
Снимка: Ройтерс

Испания ще премести останките на Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид на 24 октомври, съобщи правителството, предаде БГНЕС.

Датата бе съобщена, след като миналия месец Върховният съд отхвърли серия жалби на семейството му, което се опита да спре ексхумацията.

Останките ще бъдат преместени в четвъртък в „Мингорубио-Ел Пардо“, държавно гробище на около 20 километра северно от испанската столица и ще бъдат поставени до тези на съпругата му.

Това действие се обсъжда отдавна от симпатизантите на лявото правителство, но срещна яростната съпротива на наследниците на Франко и на мнозина от десницата. То съживява старите напрежения от гражданската война в Испания през 30-те години и последвалото четири десетилетия управление на Франко.

Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в „Долината на падналите“ северозападно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило.

Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 година.

Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но лидерът на социалистите Педро Санчес възобнови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година.

Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна