Eмисия новини
от 21.00 часа

Спецсъдът отново отказа да пусне от ареста Николай Банев

| обновено на 21.10.19 в 14:44
2
Евгения Банева и майката на Николай Банев - Мария
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд за пореден път отказа да пусне от ареста Николай Банев. Той, съпругата му Евгения и майка му Мария са на съд за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Бизнесменът ще иска по делото да бъдат разпитани премиерът Бойко Борисов и бившите министри в първото му правителство - Цветан Цветанов и Трайчо Трайков. Банев разказа, че за 50-ия си рожден ден през 2009-а г. е получил от премиера поздравителен адрес - като важен и стратегически инвеститор. 

„Ще съдя всички физически лица и институции, които осъществиха тази репресия срещу мен, бизнеса и семейството ми“, закани се за пореден път Николай Банев. 

Пред съда той се оплака от условията в затвора, описвайки в детайли как със съкилийниците му се борят с хлебарки и мишки. Нямало вода, нямало и радиатори. 

"Не са позволили, по време на свиждането в събота, на съпруга ми да бъде внесен костюм, за да изглежда адекватно на обстановката в съдебната зала", допълни Евгения Банева, която до преди няколко месеца също беше под стража и след неин сигнал заради условията в ареста беше уволнен шефът на затворите. 

Съдът реши, че Николай Банев трябва да остане в ареста, защото иначе има опасност да повлияе на свидетели: 

"Това е израз на неговото желание да направи така, че съдът да бъде повлиян от едни такива сърцераздирателни истории", беше краткият коментар на прокурор Калин Стоилов.

Според Евгения Банева през годините до тях са били подавани много официални сигнали, свидетелстващи за тревожната ситуация в предприятията, управлявани от семейството, сред които и за "Полимери".  

"Тези материали са отделени в 27 чувала. Тепърва съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени в копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите, в продължение на доста години, и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправили до Министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи, и до други институции".

Решението на спецпрокуратурата да раздели материалите по мегаразследването в две дела се оказа проблем, защото оригиналите на справки и декларации от НАП липсват от папките по данъчното дело. Затова съдът ги изиска от прокуратурата.

Татяна Дончева, адвокат на Евгения Банева, обясни процедурата:

"Просто това е наложително, за да кажете на някой, че не си е платил данъците! На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице - не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело - че тя трябва да представи на другото съдебно заседание копие от доказателства, заверени, за да могат да бъдат взети предвид".

Галерия

Още от