Eмисия новини
от 04.00 часа

Камарата на архитектите оспорва обследване на сградата на бъдещата педиатрична болница

Архитектите се позовават на документални разминавания и процедурни пропуски

Архитект Петкана Бакалова
Снимка: Ани Петрова

За 11 ноември е насрочено заседание по делото по жалба на Камарата на архитектите в България, внесена във Върховния административен съд. Тя се отнася за спирането на обществената поръчка за дострояването на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата педиатрична болница. От браншовата камара настояват поръчката да се обяви наново, със задание, което да гарантира качеството на изпълнението.

Идеята за болницата е вече с десетилетна история. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в над 15 лечебни заведения в столицата, което затруднява диагностиката, изследването и лечението на децата. Преди дни бяха отворени офертите за дострояване на болницата.

За пороци в обществената поръчка са сигнализирали през юли

Арх. Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите, уточни пред БНР, че действия по настоящата обществена поръчка от Камарата са започнати още през юли, когато е било изпратено писмо до Министерството на здравеопазването с посочени в него пороци на поръчката. След две проведени срещи останали с впечатление, че има разбиране по казуса, разказа арх. Бакалова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Коментирахме това, че е възможно МЗ да прекрати поръчката и да не се наложи обжалване от страна на Камарата. След като обжалвахме в Комисията за защита на конкуренцията и жалбата бе отхвърлена, направихме касационна жалба във ВАС. На 30 септември внесохме жалбата, на 14 октомври е образувано дело и на 11 ноември то ще се гледа“, поясни тя.

Жалбата във ВАС е внесена в срок

Арх. Петкана Бакалова подчерта, че жалбата е внесена 15 дни преди отварянето на офертите. „И тя е внесена в законоустановения срок, той е 14-дневен от отхвърляне на жалбата от КЗК.“ Бакалова допълни, че Камарата на архитектите има много сложна система, когато се пристъпва към обжалване на обществена поръчка.

Какво провокира архитектите, чиято позиция за пропуски бе огласена още през лятото?

Несъответствие с противоземетръсни изисквания и за протоколи от 2007-а

Последните нормативни изменения на противоземетръсните разпоредби са от 2012 година. Такъв тип сгради с високо обществено значение се изчисляват по Наредбата за еврокодовете, транспонирана в националното законодателство, отбеляза арх. Бакалова. Коефициентът за земетръс на всеки район кореспондира с броя на етажите на сградите, но при сгради за здравеопазване и образование съобразно коефициента те могат да бъдат до 5 етажа при по-висок коефициент и до 8 етажа, когато е по-малък. За София важи нормата 8 етажа, уточни арх. Бакалова.

В обществената поръчка здравното министерство е описало ново обследване за земетръс от тази година. Камарата на архитектите разполага със заверено копие от обследването. Самото конструктивно обследване не дава ясна представа за състоянието на сградата заради съществени пропуски, посочи арх. Петкана Бакалова. Тя се позова на разминаване между годината на обследването – 2019-а и протоколите в него – от 2007-а.

„На база на това обследване е направена експертиза от няколко независими конструктори и ние ще дадем тяхното становище. Нещо, което прави впечатление в това обследване е, че протоколите за изпитване на бетона и на армировката са от 2007 година, отпреди 12 години“, изтъкна Петкана Бакалова, като допълни, че се откриват и други пропуски в обследването, които трябва да бъдат отстранени. Като пример тя даде това, че не е била вадена „ядка“ на бетона.

В началото на ноември предстои експертно обсъждане с градоустроители, конструктори, инженери по казуса, съобщи още арх. Бакалова. 

Като педиатър от 30 години очаквам да се появи педиатрична болница. Когато започнах да следвам медицина, беше направена първата копка, сподели д-р Димитър Русинов, който е директор на специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София. „Няма защо да гледаме западните страни. Всички източноевропейски страни имат такива болници. Полша, Славения, Сърбия, Литва - всичките балтийски страни. У нас няма по една или друга причина.“

Болницата трябва да е иновативна сега, за да е адекватна след 50 години

„Ние всички искаме да има Национална педиатрия и знаем, че тя ще трябва да функционира поне 50 години, тоест трябва да е иновативна сега, за да бъде адекватна след 50 години", каза още арх. Петкана Бакалова.

"Това, което нас изключително много ни възмущава е, че при условие, че всички бързаме да има такава болница, към момента строежът, който е посочен, не може да бъде завършен, независимо като каква сграда, ако не се промени Общия устройствен план на София – процедура, която продължава с години. Всъщност с това решение проектът за Националната педиатрия отива години назад“, коментира още арх. Бакалова. По думите й, в конкретния случай Общият устройствен план на София постановява за тази зона 20 метра кота корниз. "Това са максимум пет етажа за едно болнично заведение.“ 

Стар строеж на 12-етажна болница крие рискове

Архитектите не одобряват варианта с 12-етажната болница, стана ясно от думите на Петкана Бакалова. „Една 12-етажна болница, особено строеж на 40 години, оставен на климатичните условия, е много по-опасна от една пететажна болница…“

Цялото интервю с арх. Бакалова и д-р Русинов слушайте в звуковия файл.
Още от

Най-четени