Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Митов: Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи

Снимка: Ани Петрова

"Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи". Това заяви и.д. генералният директор на БНР Антон Митов в предаването „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“. В четвъртък (17 октомври) Съветът за електронни медии назначи за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Антон Митов, досега директор на "Архивен фонд" на общественото радио. Митов ще изпълнява длъжността до избиране на нов генерален директор, което трябва да стане до 3 месеца след освобождаването на Светослав Костов от длъжността.

"Разделенията идват повече от профсъюзите – всъщност и двете страни са прави, ако мога така да се изразя дипломатично. От едната страна профсъюзите се грижат повече за социалните неща на колегите, докато от другата страна малко отидоха в по-политическо измерение. Иначе като цяло нещата са по-спокойни", каза Антон Митов и постави акцент върху бюджета:

"Имаме тежка работа. Предстои да се приеме бюджетът за следваща година, договорите с продуцентските и изпълнителски права, съавторските права. Не съм запознат още и с бюджета до края на годината".

И.д. генералният директор заяви, че не е срещнал отпор от страна на Управителния съвет на БНР, наследен от предишния генерален директор Светослав Костов: "На първата ми среща с Управителния съвет не усетих съпротива и нежелание на колегите да работят с мен". 

Митов изказа задоволство, че радиото е успяло да си запази музикалните състави. Но изрази съжаление за размера на бюджета: "Проблемът винаги е бил и ще си остане бюджетът. Бюджетът, за съжаление, е като за малко по-бедна страна в ЕС".

Запитан за конкурса за директор на "Хоризонт", Митов отговори:

"Аз там търся човек. Разбрахме се засега. Ще го вземем това решение с УС на БНР и няма да продължаваме рекламата за конкурс за директор на "Хоризонт". Имам предвид, ще разбера, имам среща с един колега, който може да умиротвори ситуацията и да изкара поне тия три месеца, докато се избере или намери подходящ човек за програма "Хоризонт", която е лицето на БНР."

Антон Митов подчерта, че ролята на общественото радио е да помага, да образова хората, да разяснява. И ако може на достъпен език: "И другото е – трябва да се превърнем в национално обществено радио. Още не се изпълняват функциите на обществено радио, както на мен ми се иска. Повече разговори да има – особено във втората програма "Христо Ботев" – дискусии на сериозни философски, художествени, може и политически теми."

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. и кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Бил е автор и водещ на серия от предавания, сред които "Как си ти?", "Антон Митов шоу", "Хоризонт на вълните на младостта".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна