Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглят мигранти от остров Самос след протести на местните жители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от мигрантите от остров Самос ще бъдат изтеглени след протести на местните жители. Гърция включва антитерористи от Европол в охраната на границата с Турция. 

Пожарите, ежедневните сблъсъци между мигрантите, кражбите и напрежението на острова извадиха на повърхността проблемите, за които местните предупреждаваха отдавна, казаха пред медиите жители на Самос. Днес за пореден ден те протестират с искане мигрантите от лагера да се изнесат.

Правителството организира прехвърлянето на 700 души от остров Самос във вътрешността на страната.

Протести срещу мигрантите има и в района до лагера Диавата до Солун.

Тази нощ полицията успя да овладее сблъсъци между стотици гръцки роми и мигранти в област Иматия. Въоръжени роми се опитаха да нападнат мигранти, които обвиняват в кражби.

Медиите съобщават, че въоръжените сили на Гърция са въведени в повишена бойна готовност в очакване на силна мигрантска вълна след събитията в Сирия.

От началото на следващия месец гръцките власти включват специалисти от Европол в охраняването на сухопътната и морска граница с Турция. Те са експерти за борба с тероризма и ще съдействат за разкриване на джихадисти при евентуален опит за навлизане в Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна