Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Европейското бъдеще на Македония е единственият начин да се стабилизират Балканите

Андрей Врабчев
Снимка: БГНЕС

Демонстрация срещу отказа на Франция да подкрепи започването на преговори със Северна Македония ще се проведе пред френското посолство в София днес от 18 и 30 часа.

Събитието е обявено във Фейсбук като “Европейско бъдеще за Македония - мирно бдение“.

Миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Основен опонент на присъединяването им към ЕС е френският президент Еманюел Макрон.

Организатор на мирното бдение пред френското посолство в София е скулпторът и общественик Андрей Врабчев, който коментира темата пред БНР:

“Аз съм един от организаторите. Ние сме група интелектуални работници, както се казваше едно време. Които стояха и зад декларацията относно рамката, която даде Министерски съвет. Нашият апел не е против нищо, той не е нито против Франция, нито против каквото и да било. Той е “ЗА“. За това, че европейското бъдеще в Македония е единственият начин да се стабилизират Балканите. Да се заобиколи в бъдеще проникването на сили, които са неприятелски настроени към ЕС. И дестабилизирането на цели региони и Европа. Въпреки че взимането на това решение е продиктувано от много сложни събития. Смятаме, че най-големи, най-лидерски позиции има г-н Макрон и съответно се обръщаме към него с един апел – да преразгледа позицията си“.

Интервюто на Даниела Големинова с Андрей Врабчев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени