Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк не вижда риск от дълбока рецесия в Германия

Бундесбанк, немска централна банка
Снимка: bundesbank.de

Немската централна банка прогнозира, че икономиката на Германия може да се свие отново през третото тримесечие, но Бундесбанк не вижда риск от дълбока рецесия във водещата европейска икономика.

Въпреки че експортно ориентираните отрасли продължават да страдат, а показателите за бизнес доверие не предполагат непосредствен позитивен обрат, секторите, насочени към вътрешното търсене, все още вървят добре, се посочва в редовния месечен доклад на централната банка.

Бундесбанк обаче допълни, че се увеличават рисковете, че слабостта в експортно-ориентираната индустрия може да се прехвърли и към останалите сектори на германската икономика и по-специално към вътрешното търсене.

"Икономическото производство в Германия би могло отново да се сви през третото тримесечие на настоящата година", посочи централна банка, което би означавало, че немската икономика ще се окаже в "техническа рецесия", след като и през второто тримесечие БВП се понижи с 0,1 на сто.

"В момента обаче не се наблюдава рецесия в смисъл на значителен, по-широк и дълготраен спад на производството при недостатъчно използван производствен капацитет“, отбелязва последният доклад на Бундесбанк.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени