Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Евгений Кандиларов: Отношенията ни с Япония не се градят на моментна политическа конюнктура

Новият император на Япония Нарухито и съпругата му Масако
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев е на четиридневно посещение в Токио по случай интронизацията на новия император на Япония – Нарухито.

Визитата идва съвпада с троен юбилей в българо-японските отношения тази година - 110 години от установяването на първите официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване. 

Отложен парад

Заради последиците от урагана „Хагибис“, който отне живота на близо 80 души, японското правителство отложиха планирания за утре парад по случай възкачването на престола на новия японски император за 10-и ноември.

„Това е територия, на която често се случват подобни природни бедствия – тайфуни, земетресения. И съответно японците са изградили това чувство да се грижат един за друг“, каза пред БНР доц. Евгений Кандиларов, преподавател в катедра „Японистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Възходяща градация на отношенията

„Отношенията ни с Япония не се градят на моментна политическа конюнктура, по-скоро са следствие на целенасочени политически усилия и от едната, и от другата страна, за да могат тези отношения да се развиват във възходяща градация“, каза доц. Кандиларов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него годините на прехода към политическа демокрация и пазарна икономика, в които България изживя не малко трудности, са имали лек негативен негативен ефект и върху отношенията - търговско-икономическите, а на политическите между двете страни, който вече е преодолян.

„В целия тежък преход Япония беше до нас, съдействайки и помагайки на България, посредством редица свои програми, свързани с официалната помощ за развитие, която Япония предоставяше на тези държави и основната цел на това беше България отново да се съвземе от гледна точка на нейната икономика и политическа стабилност, за да може да изгради добри партньорски отношения с Япония в един нов етап, в който се намираме в момента“, каза доц. . 

Още за двустранните отношения, както и за имиджа на българския бизнес в Япония можете да чуете от интервюто на Даниела Големинова с доц. Кандиларов  в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени