Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка за изборен туризъм в Кресна след 600 регистрации за година

Сградата на Община Кресна
Снимка: БГНЕС

Около 600 човека са се регистрирали в община Кресна за по-малко от година. Повечето от тях с настоящ или постоянен адрес в града. С оглед на принципа за уседналост преди избори, политически партии заподозряха в това изборен туризъм.

Местната власт пък го обясни с изграждането на автомагистрала „Струма“, където работят много хора от други краища на страната. В района строителството обаче завърши преди годна, но отписване на временните жители в Кресна няма.

Има обаче напрежение и то расте с наближаването на местния вот.

Сигнал от политическа партия

Със съмнения, че става дума за изборен туризъм прокуратурата в Сандански е сезирана  от политическа партия в Кресна, която участва в изборната надпревара за местни органи на властта. В сигнала се твърди, че има фрапиращ брой хора, които са се регистрирали в общината с настоящ или постоянен адрес от края на миналата година до април месец 2019.

Проверката прокуратурата възлага на полицията. В продължение на десетина дни са посещавани адреси в общинския център и няколко села, като са разпитвани и собствениците на жилищните имоти. Проверка е правена и в сградата на общинска администрация.

И.д. кметът: Създава се излишно напрежение

Действията на полицията изпълняващият длъжността кмет Петър Петров коментира така:

„Няма как да са регистрирани такива, освен дето си имат работа. Хора, които живеят на други места и имат работа в Кресна, са регистрирани… Мисля, че няма никакво основание да се мисли, че е свързано с изборите“, каза Петров.

Според него предизборната обстановка е нормална, като „единственото нещо, което малко стресира, са проверките от жандармерията и полицията“.

„С това полицейско присъствие – от една седмица с 4-5 автомобила да обикалят по адресите на жителите на общината, се създава излишно напрежение“, добави и.д. кметът.

Данните на ГРАО

Какво показват цифрите на ГД ГРАО - има ли рязко увеличение на  новорегистрираните  жители на община Кресна, което ги превръща и в гласоподаватели ?

Основните заподозрени в изборен туризъм са в графата на тези, чийто постоянен адрес е извън общината, но настоящият им адрес е в Кресна. В края на 2018 година броят им е 700. Първите три месеца на 2019 има плавно нарастване, а през април-май стига до 1274.

Общият брой на избирателите към 15 октомври тази година е 5317, а малко над четири хиляди са гласоподавателите, коренни жители на общината.

Феноменът на нарастващия интерес към живеене в малката община временният кмет П. Петров обясни така:

„Не виждам какво лошо има в това, след като законът го позволява, всеки един гражданин, който дойде в общинската администрация и си подаде нужните документи по закон, да бъде регистриран... Може би им харесва тук, харесва им дадената община, територия и иска да гласуват за определен кандидат“.

Проверка преди 4 месеца не установила нередности

Той е категоричен, че злоупотреби няма, тъй като преди 4 месеца със заповед на областния управител на Благоевград междуведомствена комисия е извършила тематична проверка и  записаният в протокол резултат е, че нарушения  на закона няма.

Впрочем втора такава проверка е разпоредена в края на миналата седмица, паралелно с тази, която е поискала прокуратурата.

„В края на юни беше извършена проверка от дирекция ГРАО с присъствието на човек от областната управа, полиция и наши служители за извършените регистрации за постоянен адрес от май миналата година до 30 април тази година. В протокола от работата навсякъде пише, че няма допуснати грешки или законови нарушения при регистрацията. По преписката на прокуратурата искат справка от септември миналата година до края на април“, каза Петър Петров.

Не е морално, но законът го позволява

Не е морално, но законът го позволява, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Кресна Росица Петличка, която каза, че засега проверките не създават проблем.

„Няма постъпили при нас сигнали, жалби за регистрирани неправомерно, каза тя.

Според нея съмненията за изборен туризъм се отразяват на нагласата на хората по някакъв начин.

„Искат да изберат кмет на мястото, където всъщност не живеят… Просто законът го позволява“, добави тя.

Междувременно от Районна прокуратура Сандански обявиха, че след полицейската проверка, по случая има образувана преписка, която е изпратена по компетентност на друга прокуратура, без да уточняват коя. Та тази, другата прокуратура, ще трябва да се произнесе дали има основания за умишленост на въпросното деяние, познато като изборен туризъм.

Ако се окаже, че има, кога и как ще се актуализират избирателните списъци в Кресна  шест дни преди вота? И по-важното - ще се докаже ли кой накара над 600 човека толкова да харесат общината, че да се заселят в нея?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна