Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай поиска от СТО разрешение за мита за 2,4 млрд. долара срещу САЩ

Барак Обама и Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати биха могли да се изправят срещу ответни наказателни китайски мита на стойност 2,4 млрд. долара поради неспазването от Вашингтон на решение на Световната търговска организация (СТО) от 2012-а година по време на управлението на президента Барака Обама. Самото решение на СТО изискваше от САЩ да отменят тарифите за слънчеви панели, стоманени цилиндри, вятърни електроцентрали и пресован алуминий, наред с други китайски продукти.

Това става ясно от документ, публикуван от организацията в понеделник.

"В отговор на продължаващото неспазване от Съединените щати на препоръките и решенията на органа за уреждане на спорове към СТО, Китай иска разрешение от Световната търговска организация да спре отстъпките и свързаните с тях задължения на годишна сума от 2,4 млрд. долара", се казва в молба на Пекин до международната търговска организация.

СТО ще заседава по този въпрос следващия понеделник - на 28-и октомври.

Още през юли апелативните съдии на СТО постановиха, че САЩ не са изпълнили изцяло решението от ерата на президент Обама, което отваря път на Китай да търси въвеждане на ответни наказателни тарифи.

След като президентът Доналд Тръмп обърна внимание за огромния търговски дефицит между Съединените щати и Китай и обвини Пекин в "нечестна" търговия, двете страни си наложиха редица мита за милиарди долари за най-разнообразни стоки, като търговката война продължава вече 15 месеца. Съединените щати имат и търговски спор с Европейския съюз с обвинение за неправилно субсидиране на Еърбъс. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна