Eмисия новини
от 15.00 часа

Балкански маратон с кауза през Букурещ и София

На колело или бягайки, участниците ще подкрепят хора в неравностойно положение

Станислав Георгиев
Снимка: bcause.bg
Благотворителният утрамаратон "1000 km Balkan Charity Challenge", започнал от румънската столица Букурещ на 19 октомври, ще пристигне в България на 22 октомври. Очаква се това да се случи около 16 часа пред храма "Света Неделя" в София. 

За 11 дни участниците ще изминат 1050 км, два пъти ще преминат Дунава и Стара планина. През първите четири дни участниците ще се движат с велосипед, а през останалите 7 дни ще бягат. Около 25 души са тръгнали от Букурещ с колела, а заявилите, че ще изминат цялото разстояние, са петима. В частта с бягането организаторите очакват да се включат около стотина участници.

Маратонът подкрепя три каузи

"Всички те подкрепят деца с различно ниво или област на неравностойно положение. "Джамба" е фондация, която изключително стана популярна през изминалите две-три години. Ива и Йоана правят чудеса, за да помогнат на деца, които имат различни форми на увреждане, за да могат да ги подготвят за, най-вече професионална реализация. Проблемът на много хора с увреждания е това, че те се асоциализират заради липсата на възможност да работят", каза пред "Хоризонт" Станислав Георгиев, организатор на маратона.

Фондация "Дечица" пък помага на деца без родители. "И наистина правят чудеса. Богдана Манова създава фондацията, изключително популярна сред спортистите, особено бегачите. Много сърцати хора и помагат на много дечица."

"И третата фондация, с която работим вече трета година, е "Мулти Култи". Фондация, която помага за интегрирането на бежанци. Колкото и противоречива, но в същото изключително важна тема в днешни дни", допълни Станислав Георгиев.

До този момент са събрани над 5 хиляди евро

"Всичко се контролира. Затова работим с фондации, които са достатъчно добре признати. Парите отиват директно по сметката на бенефициента", поясни Станислав Димитров, като уточни, че за "1000 km Balkan Charity Challenge" предварително са били събрани над 5 хиляди евро. 

През изминалите шест издания на благотворителния маратон са събрани и дадени на различни бенефициенти 131 000 евро.

Благотворителността като усещане

"Благотворителността е нещо, което е всъщност усещане, желание и действие на един човек да прави не само за себе си и близките си, а и за други хора. Някои се раждат, някои се възпитават, трети го придобиват във времето. Някои може би въобще не го придобиват. Струва ми се, че колкото повече искаме да направим нещо за другите, дори мъничко, дори и нещо, което ще даде усмивка или вяра на един човек, това също е стъпка в това да направим нещо за него. Дарителството с материални неща е само част от това, което можем да направим за света около нас", коментира Станислав Георгиев.

Маратонците ще финишират на 29 октомври в Букурещ.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от