Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладчик на ООН: България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция

Дубравка Симонович – специален докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени.
Снимка: БГНЕС

България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да бъде намерен правилният превод на понятието "джендър". За това призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение у нас:

"Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с Българската конституция. Както знаете, през юли 2018-а година съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените", каза Симонович.

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, като обяви, че в отделни свои текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския Основен закон. Решението беше взето с осем на четири гласа. Според мнозинството, въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени