Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу намекна, че САЩ могат да отменят китайските тарифи, планирани за декември

Лари Къдлоу, висш икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Ако преговорите за "първата фаза" от търговското споразумение с Китай протичат успешно, Съединените щати могат да отменят и митническите тарифи, планирани за декември, заяви в понеделник директорът на Националния икономически съвет към Белия дом Лари Къдлоу пред телевизия Fox Business.

Той определи състоянието на текущите търговски преговори между двете държави като "изглеждащо доста добре" и подчерта, че въпросите за човешките права в Китай представляват "важна част" от разговорите.

По-рано в понеделник министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос отбеляза, че първата фаза на сделката трябва да бъде осъществена "правилно" и вероятно не толкова рано, въпреки че преди това президентът Доналд Тръмп твърдеше, че споразумението ще бъде "лесно за подписване" през ноември.

Вицепремиерът на Китай Лю Хъ пък заяви през уикенда, че САЩ и Китай са постигнали "съществен напредък" към така наречената "първа фаза" от търговска сделка. По време на технологична конференция в събота Лю Хъ заяви, че Китай и Съединените щати ще работят за преодоляване на основните проблеми на принципа на взаимно равенството и взаимно уважение. "Китай и САЩ постигнаха значителен напредък в много аспекти и поставиха важна основа за споразумение на първа фаза", заяви китайският вицепремиер.

Това кара инвеститорите се надяват, че по този начин ще се премахне заплахата от по-високи американски тарифи върху китайския внос, които по план трябва да влязат в сила в средата на декември.

Всички тези коментари подновяват инвеститорския оптимизъм относно търговското споразумение  между Пекин и Вашингтон, което допринася за позитивен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна