Eмисия новини
от 16.00 часа

Бъркоу отхвърли възможността за ново гласуване в парламента на Брекзит сделката

Джон Бъркоу, говорител на британската Камара на общините
Снимка: БТА

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви на британското правителство, че то не може отново да опита да поиска гласуване на договорената от премиера Борси Джонсън Брекзит сделка, тъй като това представлява повторно задаване на един и също въпрос пред парламента в рамките на по-малко от 49 часа.

Подобно нещо се случи и през март при един от опитите на бившия премиер Тереза Мей да прокара нейната сделка без в нея да има промяна. 

Вместо това, посочи Бъркоу, правителството би могло да следва през парламента пътя на законодателството, което е необходимо за напускането на Великобритания от Европейския съюз, а не да настоява да се гласува пряко с "да или не" на договореното ново споразумение с ЕС, предаде Ройтерс.

"В обобщение, днешното предложение по същество е същото, като предложението в събота и Камарата на общините реши този въпрос. Днешните обстоятелства по същество са същите като обстоятелствата в събота", каза Джон Бъркоу пред парламента.

"Ето защо моето решение е, че предложението няма да бъде обсъждано днес, тъй като би било повтарящо се и непорядъчно да се направи това", посочи председателят на Камарата на общините.

Европейският парламент няма да гласува за ратификация на новото споразумение за Брекзит докато британският не го направи, съобщи говорител на председателя на Европарламента Давид Сасоли, като посочи, че най-вероятно ще се наложи да бъде свикано извънредно заседание през следващите 10 дни.

Сега се очаква Даунинг стрийт да внесе своя законопроект за Споразумението за оттегляне от ЕС, като се опита да го прокара както през Камарата на общините, така и в Камарата на лордовете. Това също е част от приетата в събота от парламента „поправка Летуин“, според която не може да има заключителен вот, докато не бъде прието законодателството. Така се стартира правния процес по напускането на ЕС, но той ще изисква много часове работа в двете камари на британския парламент. 

Джъстин Грийнинг, бивш министър в кабинета, е песимист, че времето няма да стигне до 31 октомври: „Това е огромен проектозакон, стотици страници. А всички ние знаем, че прибързано приет закон е лош закон.“.

Политическият  анализатор на Би Би Си Норман Смит също е на мнение, че това е непосилна работа за депутатите в такъв кратък срок, като го сравни с прочитането на „Война и мир“ на път за вкъщи в автобуса. На всичко отгоре, ако бъдат приети поправки към текста, като например за оставане в митническия съюз, или втори референдум, Борис Джонсън просто няма да ги приеме, защото това ще означава да се върне в Брюксел и да настоява за друга сделка.

Не се знае и как ще реагира ЕС, защото ако в Брюксел сметнат, че в Уестминстър не могат да намерят решение, тогава е по-добре на британците да бъде дадена по-голяма отсрочка за Брекзит. Със сигурност преди 31 октомври на ЕС ще му се наложи да проведе нова извънредна среща на върха. Първите министри на Шотландия и Уелс междувременно написаха молба до ЕС за нова отсрочка на Брекзит.

Върховният граждански съд в Шотландия пък отложи вземането на решение за това дали премиерът е спазил закона с изпратените от него три писма до Брюксел във връзка с искането за отлагане на Брекзит. Най-висшият шотландски съдия лорд Карлоуей обаче отхвърли призива на правителството да прекрати случая. Той отбеляза, че ще продължи делото, докато не стане ясно дали Даунинг стрийт е спазил напълно закона на Хилари Бен, което включва и приемане на отлагане на Брекзит, ако такова бъде предложено от ЕС.


Още от
Урсула фон дер Лайен

Гласуват новата ЕК на 27 ноември

обновено на 21.11.19 в 16:34