Eмисия новини
от 16.00 часа

САЩ са намалили контингента с в Афганистан с 2000 войници

Министърът на отбраната Марк Еспър (в средата) и командващият US силите в Афганистан ген. Скот Милъл (вдясно от него) в база на САЩ в Кабул.
Снимка: БТА

Съединените щати са намалили контингента си в Афганистан с 2000 войници през последната година. Информацията беше съобщена тази вечер от генерал Скот Милър, който командва американските сили в централноазиатската страна, съобщиха световни информационни агенции.

Днес без предизвестие в Кабул пристигна министърът на отбраната на Съединените щати Марк Еспър. Той подчерта, че  за разлика от кюрдите в Сирия Америка има дълготраен ангажимент към партньорите си в Афганистан, защото е вложила живота на войниците си и милиарди долари за укрепването на тази страна.

На американските военни е позволено да държат около 14 000 войници в Афганистан, като US представители очакваха броят им да бъде намален при командването на Милър. Пентагонът бе обявил, че може да свали числеността до 8600 и все още да осъществява мисията си за борба с тероризма.

Държавният департамент съобщи, че специалният пратеник Залмай Халилзад е заминал на консултации в Брюксел и Москва за ускоряване на мирните преговори с талибаните.

Още от