Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици излязоха на протест и влязоха в сблъсък с полицията отново в Чили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В столицата на Чили, Сантяго, за трета поредна нощ се въвежда полицейски час, съобщи генерал Хавиер Итуриага, отговарящ за обществената сигурност след избухването в страната на бурни социални протести, предаде Франс прес.

Трябва отново до обявим полицейски час в целия столичен район, който ще действа от 20 часа местно време до 6 ч. сутринта, каза Итуриага в телевизионно изявление.

Стотици протестиращи пренебрегнаха вчера обявеното извънредно положение и влязоха в сблъсък с полицията в Сантяго, поддържайки безредиците, които взеха най-малко 11 жертви и накараха президента да каже, че страната е „във война“, коментира Асошиейтед прес.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разгони протестно шествие на студенти и профсъюзни членове по един от основните булеварди в Сантяго, но след като отначало се разпръснаха, по-късно демонстрантите се събраха отново на друго място.

Междувременно полиция и войници охраняваха дълги опашки от хора, наредили се пред супермаркетите, след като те бяха отново отворени. Много от супермаркетите бяха затворени, след като през уикенда голям брой магазини бяха ограбени и подпалени от демонстранти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна