Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският император Нарухито обяви възкачването си на Трона на хризантемата

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му

| обновено на 22.10.19 в 12:20
Император Нарухито обявява възкачването си на престола, докато премиерът Шиндзо Абе се покланя на церемония в императорския дворец в Токио.
Снимка: БТА

Император Нарухито официално обяви днес възкачването си на Хризантемовия трон. Той стана 126-ия император на Япония в присъствието на 2000 гости, сред които е президентът Румен Радев.

Церемонията по интронизация е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата. Те започнаха през май с абдикация на бащата на Нарухито - Акихито (85 г.).

Императорът, облечен в ръждиво-кафява официална роба, прочете прокламацията и се закле да представлява държавата и да обединява народа.

„Първо, съгласно конституцията на Япония, имперските закони и специалните наредби, се възкачвам на трона и се обявявам в страната и в чужбина за негово величество императора“, каза Нарухито

По-късно Нарухито (59 г.) и съпругата му Масако, която е завършила Харвардския университет и е бивш дипломат, ще бъдат домакини на тържествен банкет.

Сред високопоставените гости от повече от 170 страни, наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер, е и българският държавен глава Румен Радев и съпругата му.

Предвиденият парад за интронизацията бе отложен за 10 ноември заради катастрофалните последици от тайфуна Хагибис, който отне живота на 80 души при преминаването си през Япония.

Очаква се церемонията по възкачване на трона на Нарухито да струва на японците 150 милиона долара, с 30 процента по-скъпо от тази на предишния император Акихито през 1990 г., главно заради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени