Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18% от работниците в Европа са изложени на опасни вещества на работните си места

Снимка: БГНЕС

В Европа средно около 18% от работниците са изложени на опасни вещества на работните си места. Това обяви пред БНР Дарина Конова, държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика. Министерството в качеството си на национална фокусна точка на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа организира днес национална конференция „Здравословните работни места управляват опасните вещества“.

Конова поясни в предаването „Преди всички“, че опасни вещества са химикалите в бои, лепила, дезинфектанти, почистващи препарати, пестициди, но и замърсители, генерирани в хода на производствени процеси като пари при заваряване, силициев прах при обработка на строителни материали:

„Излагането на опасни вещества на работното място е много по-често срещано, отколкото хората смятат. Не знам доколко са информирани работещите в един фризьорски или козметичен салон или хигиенистите, например“.

Дарина Конова подчерта, че опасни вещества се срещат в почти всички видове производства, в почти всички бизнеси и че в този случай най-важна е информираността:

„От ключово значение в регламентите е производителите и търговците да предоставят информация надолу по веригата до потребителя. Във всяко предприятие трябва да има картотека на опасните вещества и да бъдат предвидени необходимите предпазни мерки“.

Интервюто с Дарина Конова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени