Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

България ще се отърве от Механизма за сътрудничество и проверка, а Румъния - не, твърди румънският евродепутат от партия ПЛЮС Драгош Тудораке, цитиран от в. "Адевърул". "Това е резултатът от управлението на Социалдемократическата партия. Една разрушена страна от всички аспекти. От икономиката до правосъдието", пише евродепутатът във Фейсбук. Румънският премиер Виорика Дънчила очаква доклада за Румъния с оптимизъм, посочва вестникът.

Френското вето върху започването на присъединителни преговори със Северна Македония ще предизвика затруднения в прилагането на Преспанското споразумение между Атина и Скопие, коментира гръцкият ежедневник "Елефтерос типос"."Катимерини" пише, че отсъствието на присъединителни преговори позволява на правителството в Скопие да не променя никакви вътрешни документи на страната в духа на Преспанското споразумение. С други думи, в Скопие продължават да са задължени да се наричат "Северна Македония" в международните отношения, но не и във вътрешността на страната.

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, който пристига днес на посещение в Сърбия, заяви в интервю за вестник "Политика", че Сърбия напредва силно в сферата на икономиката и изграждането на правова държава. На срещата си днес с германския министър президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант Фолксваген в Сърбия. "Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, нямаме и голям пазар като Турция", каза Вучич за ТВ Пинк, цитиран от вестник "Данас". Той обясни, че има технически проблеми поради това, че Сърбия не е член на ЕС, но все пак може да предложи субсидии за чуждестранната компания, които другите страни не могат да предложат.

Изтичащият срок на примирието в Сирия и срещата Путин-Ердоган в Сочи са сред водещите акценти на турския печат днес. "Решаващ ден за Сирия", "Критичен ден и на терен, и на масата", "Ред е на Путин" са част от заглавията на вестниците. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна