Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Боливия, Моралес на прага на нов мандат

| обновено на 22.10.19 в 18:30
Ево Моралес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци избухнаха в Боливия, докато президентът Ево Моралес изглежда е преизбран при спорни обстоятелства, предаде Би Би Си.

Преброяването в неделя бе прекратено, когато изглеждаше, че ще има балотаж. Но след като бе подновено, Моралес, който тази седмица ще навърши 60 г., се оказа с достатъчно гласове за победа на първи тур. Съперникът му Карлос Меса заяви, че няма да признае резултата.

Наблюдатели заявиха, че промяната е „драстична и трудна за обяснение“.

„Надяваме се, че резултатът от окончателното преброяване ще съвпадне с волята на гласоподавателите, изразена на изборите“, обяви мисията за наблюдение на Организацията на американските държави.

В понеделник протестиращи запалиха избирателни офиси, а в столицата Ла Пас има сблъсъци на демонстранти с полицията.

В неделя уебсайтът с предварителните избори спря да се обновява на 83,3% от гласовете с резултат 45,3% за Моралес срещу 38,2% за Меса.

Когато „тръгна“ отново в понеделник, настоящият президент имаше преднина от 46,85% пред 36,74 на сто за съперника си. 10 пункта разлика означава, че през декември няма да има втори тур.

Моралес е на власт от 2006 г. и е първият президент, който представлява коренното население. Ако бъде обявен за победител на тези избори, той ще бъде на власт до 2025 г.

На референдум през 2016 г. боливийците отхвърлиха предложението му да няма ограничение на мандатите на държавния глава. Поради това за евентуалния си следващ – четвърти мандат, той се нуждаеше от съдебно разрешение, тъй като конституцията разрешава само 2 мандата. 

Европейският съюз обяви днес, че прекъсването в преброяването на бюлетините в Боливия е предизвикало „сериозно безпокойство“.

Общността призова за разследване и настоя всички въвлечени страни да се въздържат от насилие.

Моралес не е правил публични изявления, откакто обяви късно в неделя победата си. 

Днес страната се готви за нови безредици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени