Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Свекърва" в Бургаския театър

Снимка: Лина Главинова

Спектакълът „Свекърва“ на Антон Страшимиров представят днес премиерно бургаските театрали. 

Представлението продължава традицията да се поставя българска театрална класика в Бургаския театър, каза директорът на културната институция Борислав Чакринов:

"Аз съм от хората, които са били убедени винаги, че български театър не може да се прави без българска класика. Страшимиров е един от добрите примери в това отношение. "Свекърва" може би е една от най-играните пиеси в българския театър."

Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов. Постановката му от 1995 година в столицата печели "Икар". Не това обаче го мотивира да я постави отново.

"Аз реших да посветя това произведение на най-важния човек - майката. В моите многобройни бракове и разводи, тя олицетворяваше точно обратното на описаното в пиесата от Страшимиров. Това, което за мен е важно тук в сегашното представление е преднамерено искам да извадя един от самотниците в голямата българска литература от глупавия дунапрен на битово-социалното театро".

В главната роля на бургаския спектакъл ще видим Димитрина Тенева. Това нейно превъплъщение ще се помни с години, смята Бойко Богданов. 

Премиерата на "Свекърва" е днес от 19 часа на сцената на ДТ "Адриана Будевска".


Снимка: Лина Главинова, chernomorie-bg.com


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени