Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИК в Пазарджик не може да разпореди публичното огласяване на окончателните избирателни списъци

Снимка: БГНЕС Архив

Общинската избирателна комисия в Пазарджик обяви, че по закон не може да задължи общинската администрация да огласи публично окончателните избирателни списъци, в които са допълнени хората по настоящ адрес. 

Отговорът е по повод подадените в комисията сигнали, от четири политически партии, опоненти на изборите в неделя, че в общината се подготвя изборен туризъм. Според председателя на Общинската избирателна комисия Георги Добрев това е пропуск в закона:

„Общинската избирателна комисия не е орган, който може да задължи общинската администрация да публикува или да изнесе на публично място окончателните избирателни списъци. Това ние можем да ги накараме единствено и да контролираме обявяването на предварителните избирателни списъци по постоянен адрес. Окончателните – не“, каза той.

„Пропуск е в закона. За да няма такива неща, трябва да се гласува единствено по постоянен адрес. Има ли настоящ адрес, напред-назад шест месеца, значи винаги това ще съществува, ще има съмнение между участниците в изборите. То няма да е изключение и сега вероятно. За мене това е неудача и пропуск в закона“, добави Георги Добрев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна