Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на крайната десница преди вота в Испания

Парламентарните избори в Испания следващия месец едва ли ще предложат изход от политическата задънена улица, тъй като нито левите, нито десните партии ще получат парламентарно мнозинство, прогнозира днес „проучване на проучванията“ на в. „Ел Паис“, предаде Ройтерс.

Гласоподавателите в петата по големина икономика в еврозоната ще пуснат бюлетини за втори път тази година на 10 ноември. Социалистическата партия на и.д. премиер Педро Санчес не успя да си осигури мнозинство на вота през април.

Според сондажите Санчес ще получи още три места и ще има 126 депутати, но дори с подкрепата на двете много по-малки леви партии, воденият от социалистите алианс няма да получи мнозинство от 176 законодатели.

Консервативната Народна партия, която заедно със социалистите доминира политическия пейзаж в Испания през последните десетилетия, ще добави 30 места и ще има общо 96, сочи проучването.

Но дори да формира съюз с центристката„Сюдаданос“ (Гражданите) и с крайнодясната „Вокс“, мнозинството остава непостижима цел.

„Вокс“, която за първи път влезе в парламента на предишния вот, ще има с 10 депутати повече и ще се превърне в трета по големина парламентарна група, задминавайки лявата „Подемос“ и „Гражданите“.

„Ел Паис“ уточнява, че проучването е средностатистическа извадка от десетки анкети. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна