Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Funkallero издадоха нов албум Sci-Funk

Снимка: личен архив

Преди четири години пианистът Васил Спасов създава своята фънк-фюжън формация с името Funkallero. В нея той кани свои приятели, утвърдени джазмени от родната ни сцена − Димитър Льолев (саксофон), Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Георги Марков (барабани). На 1 октомври – Международния ден на музиката (през 2015 г.) те представиха своя едноименен дебютен албум. Сега, отново на тази дата, избраха да промотират втория си проект, озаглавен Sci-Funk /Сай фънк/. Повече за него ще научим от Васил Спасов − създател на групата и автор на пиесите в албума:

Целият албум е посветен на Васко Пармаков, когото всички ние много уважавахме и като човек, и като музикант. Написах и композиция, посветена на Бил Евънс − „Балада на Бил“. Да не забравяме, че името на формацията ни идва от неговата пиеса Funkallero. Той е дал изключително много на джаз музиката и ние поднасяме нашата почит към таланта му по този начин. Що се отнася до името на новият ни албум Sci-Funk, не звучи добре буквалният превод на български. Когато преди две години представихме част от албума в БНР, тогава реших на български да бъде „Теория на фънка“. Ние сме фюжън формация и гледаме на музиката с пет чифта различни очи. Всеки един от нас е с различен музикален опит и разглежда джаза най-вече през своя поглед. В случая моите колеги подхождат така и към пиесите, които аз съм написал – професионално, пречупено през индивидуалния музикален вкус и естетика на всеки един. Това е и причината, поради която моята музика звучи по този начин само в този състав. Това е нашата „теория на фънка“. Така се казва и първата пиеса от албума Sci-Funk.“

Албумът съдържа 9 авторски пиеси, написани от Васил Спасов, но в аранжиментите участват и петимата музиканти. В композициите слушателите могат да чуят както ритмиката на фънк звученето, така и лежерна, баладична мелодия, на места има забързани рок елементи, както и отпускащия ритъм на фюжъна. Книжното тяло на компактдиска е направено от Димитър Трайчев.

След София, албумът ще бъде представен в различни градове на страната, като една от важните за него сцени е тази на Пловдив джаз фест на 31 октомври. Васил Спасов сподели, че Funkallero е фестивална формация, не клубна. Затова очаква през 2020-та да представи, заедно с останалите музиканти, новия си албум на повечето подобни сцени у нас и в чужбина.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна