Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната програма за профилактика на оралните заболявания

Старозагорски стоматолози поставят безплатно силанти на детските зъби

И тази година старозагорски стоматолози се включват в профилактичната програма за силанизиране на първите постоянни, дъвкателни зъби на децата. Кампанията вече стартира и ще продължи до 30-и ноември, информират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите.Те предпазват децата от развитието на кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. Самото силанизиране ще се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна.

Всеки родител, който желае да се възползва от възможността, ще може да се свърже със съответния регионален координатор на интернет страницата на Програмата. На безплатен телефон 0800 1 45 46 могат да се задават въпроси и да се получи допълнителна информация.

Освен силанизирането на детските зъби по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания. Те са насочени най-вече към родители, учители, бременните, децата и учениците. Сред тези дейности са отпечатването и раздаването на различни информационни материали, изнасянето на лекции, създаването на сайт за орална профилактика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна