Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров и Александър Христов пред БНР:

Предизборната кампания - бурна и с ожесточени битки

3
Снимка: БГНЕС, архив

„Законът става все по-зле, а Изборният кодекс се променя винаги конюнктурно. Това е голям проблем. Местните избори са лесни за контролиран вот“. Това каза в предаването „12+3“ Алексей Пампоров, доктор по социология в Института за изследване на обществата и знанието при БАН и доцент в Софийския университет.

Според него няма механизъм, който да ограничи т.нар. „изборен туризъм“:

„Не можем да ограничаваме права, но трябва да се потърси разумно решение. В малките населени места се наблюдават подобни феномени. Режимът на уседналост може предварително се подготви. Не е решение да ограничаваме настоящия адрес“.

За Алексей Пампоров любопитна е ожесточеността на битките:

„Има напрежение по отношение на правителството. Навсякъде, където има кметове, свързани с управляващите, има едно ожесточение от страна на опозицията, опити за обединение и да покажем на управляващата партия, че не сме доволни от нея и затова се обединяваме“.

По думите на анализатора интригата на тези избори е огромна и има градове, за които не може да се прогнозира кой ще спечели изборите.

Пампоров подчерта, че в малките градове факторът е големият корпоративен бизнес, който буквално контролира вота и поставя хората в зависимости.

Спад на фалшивите новини

Комуникационният специалист Александър Христов определи кампанията до този момент като „доста бурна“:

„От чисто комуникационна гледна точка това е нещо типично за кампания за местни избори, където особено на места залогът е доста голям. Доста голям е залогът и заради конкуренцията между отделните кандидати".

Разпространението на фалшиви новини е системен проблем през последните години, подчерта Христов пред "Хоризонт" и добави:

„Факт е, че ставаме нетърпими. Този тип фалшиви новини изживяха своя бум през 2017 – 2018 г. Сега наблюдаваме спад в световен мащаб, а и в България. Но те никога няма да изчезнат. Причините са две – силата на информацията и на доверието и безкритичността от страна на потребителите на тази информация. Средствата за борба с подобни дейности също трябва да бъдат две – отговорността на институциите и хигиената на информиране на хората, т.е. гражданите трябва да знаят какви са източниците на достоверна информация, както, когато четат етикета, когато купуват храна“.

Предизвикателствата на предизборната кампания в страната

ОИК в Русе е първенец по приети жалби за нарушения на Изборния кодекс. 

Четири от основните политически партии в Пазарджик дадоха в края на миналата седмица съвместна пресконференция със съмнения за готвен изборен туризъм. Те внесоха сигнала в ОИК, откъдето отговориха, че няма закон, по който да задължат общинската администрация да обяви публично актуалните избирателни списъци. 

Репортажите на Ася Пенчева и Невена Петрова чуйте от звуковите файлове. 

Интервютата на Даниела Якова в предаването "12+3" с Алексей Пампоров и Александър Христов можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна