Eмисия новини
от 04.00 часа

Социалните служби и прокуратурата поемат случая с изоставеното бебе в Петрич

Снимка: БНР, архив
Социалните служби и прокуратурата поемат случая с изоставеното преди дни бебе на 15 дни в петричката болница. Полицията задържа майката на детето.
Три дни след като бебето беше намерено на пейка пред лекарски кабинет, беше издирена и предполагаемата майка.
38-годишната жена, която има и по-голямо дете, е от петричкото село Старчево.
По неофициална информация мизерният живот и невъзможността да се грижи за бебето, са причината  да го остави в болницата, две седмици след като го е родила сама в домашни условия. Според близки бащата на бебето не е поел ангажимент да се грижи за майката и детето.
Към момента бебето се води с неизвестни родители, заяви Елеонора Сивкова, директор дирекция „Социално подпомагане“ в Сандански, където то е настанено в отделението по неонатология:

"Ние не можем да говорим за семейство на близки роднини, тъй като то все още няма такива поради факта, че е с неизвестни родители. Единствената алтернатива, която за нас остава, това е приемно семейство. Така че ние вече сме информирали екипа по приемна грижа, който има ангажимент да издири най-доброто приемно семейство, което ще полага грижи за бебенцето от момента на неговото изписване".

За социалните служби е важно да се разбере какви са причините за изоставянето на бебето пред лекарския кабинет и да се намери най-доброто решение за детето.

"Никой от нас няма представа какво е довело до това, че това мъничко бебенце се е озовало пред лекарския кабинет. Нека не бързаме с тази присъда. Нашата крайна цел е да върнем детето при неговите родители", каза Елеонора Сивкова.

Прокуратурата в Петрич  е образувала досъдебно производство по случая, но към момента няма повдигнато обвинение на задържаната Анна Азова.

Още от

Най-четени