Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирян Костадинов: Публиката търси жива, неподправена музика

Мирян Костадинов
Снимка: Луиза Лазарова

Страхотна усмивка и безграничен талант - по този начин можем да опишем Мирян Костадинов, който се превръща в любим гост на Радио София. Младият мъж е от китния град Севлиево и е познат на феновете като вокалистът, китаристът, композиторът и текстописецът зад група MIRY.
Музикалната група поставя своите основи в София през 2016 година, с допълнението на талантите на Пит Борисов (соло китара), Свилен Ивов (бас китара), Антони Трандев (барабани) и днес утвърждава своето място като една от най-популярните млади алтърнатив рок групи на България. MIRY имат шест официални авторски сингъла до този момент: “I won’t pray”, “You Already Know” , “Blood Money”, “Inner Demons”, “Nightmare” и през юни 2019 - “Kinda Love You”.

„Бях на 15 - 16 години, когато мой приятел, с когото карахме скейтборд, ми сподели, че свири на китара. Намерил някаква „Кремона“ на тавана на баба си и ме вдъхнови да започна да се уча да свиря. Беше супер трудно, голямо предизвикателство. Започнахме да записваме разни песни и благодарение на хората от цяла България, с които се запознах, се вдъхнових и обикнах музиката," разказва Мирян. Музикалните му изяви започват пред голяма аудитория, но не на сцена, а на улицата.

„Когато свириш на улицата трябва да запазиш самообладание и да свикнеш с идеята, че хората може би няма да спират и да се заслушват чак толкова често. Когато това се случи обаче, знаеш, че си успял да представиш правилната песен и се справяш добре. Този опит ме подготви за сценичните ми изяви в последствие. Аз винаги се радвам на уличните музиканти,“ казва младият талант. А за да има качествена музика, е необходим добър и сплотен екип:

„Щастлив съм, че имам най-добрия екип до себе си. Стараем се да създаваме възможно най-много авторски парчета, канят ни на все по-готини места.“

Песента на MIRY “Kinda Love You” цели три пъти завоюва първото място в класацията на Българското национално радио и се радва на много похвали от любителите на алтернативната музика:

„Много сме благодарни на публиката и на слушателите, че гласуват за нас. Изключително много се радвам, че алтернативният рок в България се цени и че хората слушат такава музика. Има бъдеще в нашата страна. Страхотни отзиви получаваме за творчеството си, което ми подсказва, че се движим в правилната посока.“

“Kinda Love You” завладява с ритмичност, а посланието зад песента е искрено и чувствено:

„Песента е посветена на една чиста, неподправена, но доста срамежлива любов. Всеки от нас е имал ситуация в живота си, в която изпитва чувства към някого, но не е сигурен как ще се развие връзката. “Kinda love you“ е песен и за смелостта - провокира ни да споделим искрено чувствата си, пък каквото ще да става.“

Мирян Костадинов признава, че писането на текстове далеч не е лесно занимание. Понякога е необходимо много време и старание, за да бъдат пренесени идеите върху белия лист.

„Суров съм със себе си. Държа изключително много на думите, които подбирам, да бъдат във възможно най-смислена връзка. Аз имам усещане за емоцията на песента. Първо записвам звуци, след това ги сменям с думи. За жалост много често виждам мотивация в творците, но без тя да е подплатена със смисъл. Отправям призив към младите - гледайте да създавате нещо смислено. Хубаво е, когато всички елементи са свързани помежду си - музика, текст, клип.“

Познати с техните енергични изпълнения пред публика, членовете на MIRY могат да се похвалят с участие на международни фестивали като Hills of Rock, Hotalich Rock Fest, Cheonggyecheon Festival Seoul, a през 2019 стават хедлайнери на фестивалите Craft Beer Fest и Radio Park Fest. Групата е споделяла сцена с P.I.F., Ахат, ФСБ, Jeremy?, Остава и Planet of Zeus. MIRY има утвърдено онлайн присъствие и солидна фен база в www.youtube.com/MIRYmusic. А говорейки за международни участия - Мирян Костадинов създава фенове и в Южна Корея:

„Имаме много идеи. Планираме съвсем скоро да влизаме в студио и да правим много записи. Измислихме около 7-8 композиции. Държим всеки детайл да е изпипан. Сами се наказваме да правим музика по стария начин - записваме всеки инструмент. Няма абсолютно нищо семплирано. Хубавото е, че хората оценяват истинската неподправена музика.“

Ако сме ви заинтригували и сте готови за едно наистина взривяващо алтернативно изживяване, на 26 октомври ще можете да се запознаете на живо с MIRY в клуб Terminal 1, в рамките на Rock’N’Roll Live Night. Там младите таланти ще си партнират с други наши любимци - Jeremy?.

Още интересни истории от Мярян Костадинов, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени