Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение алармира, че в болниците липсват онколекарства, неразрешени за употреба у нас

Снимка: Ани Петрова

Българско сдружение "Лимфом" алармира за липсата на важни за пациентите медикаменти за лечение на онко и хематологични заболявания.  

8 лекарства, които се използват като първа линия за лечение на онкологични и хематологични заболявания и се прилагат в болниците, липсват повече от година, съобщи Пиринка Петрова, председател на българско Сдружение "Лимфом", която за пореден път е информирала Министерство на здравеопазването за проблема.

Лекарствата не са разрешени в България, нямат утвърдена цена или са със заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

"Не всички имат тези финансови възможности. Някои ги купуват и си остават за тяхна сметка. Други ги купуват, но след това пациентът им ги заплаща, на болницата. При трети пък направо се казва на пациента: „Трябва ти еди какво си, намери си го“, а той хуква по съседните държави".

В отговор на запитването ни от Министерството на здравеопазването отговориха, че става дума за лекарства, неразрешени за употреба, които се закупуват по специален ред и само едно от липсващите последните 6 месеца има редовни доставки в болниците. От сдружение "Лимфом" настояват тези медикаменти отново да се заплащат от Здравната каса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени