Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

| обновено на 22.10.19 в 18:55
Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зона за сигурност по протежението на турско-сирийската граница и под контрола на международни сили поиска Германия. Инициативата обяви снощи министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която заяви, че Европа трябва да поеме политическа отговорност за събитията в Сирия.

В навечерието на днешната среща между президентите на Русия и Турция в Сочи за Германия тя посочи, че е важно контролът върху събитията в Сирия да не бъде оставен само в ръцете на Путин и Ердоган.

„Ако искаме борбата с терористите да продължи, ако искаме бежанците доброволно да се върнат в този регион, трябва да проправим пътя за политическо решение. А то е възможно само чрез международно сътрудничество и контрол, а не само чрез общи действия на Русия и Турция“, каза Крамп-Каренбауер.

„Много хора напускат Северна Сирия и това дестабилизира целия регион. А тези процеси засягат европейските интереси. Затова трябва да намерим трайно политическо решение“, добави тя.

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи инициативата на своя министър. Тя казала на депутатите консерватори, че идеята е „много обещаваща макар да има много отворени въпроси“, заявил източник от парламентарната фракция на християндемократите.

За бъдещата зона за сигурност в Северна Сирия Меркел ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с британския премиер Борис Джонсън, както и с турския президент Реджеп Ердоган.

„За урегулирането на Сирия има резолюция на ООН и тя остава в сила“, подчерта Крамп-Каренбауер. И допълни, че въпросът ще бъде обсъден на срещата на министрите на отбраната на НАТО в четвъртък.

Предложението ѝ изглежда среща съпротивата на социалдемократите – по-малкия партньор в коалиционното правителство на Меркел.

Външният министър Хайко Маас заяви пред репортери, че то се натъква на „известно недоволство“ сред съюзниците в НАТО. Той добави, че „не е имало дискусия“ за международна мисия в Североизточна Сирия със съюзниците и припомни провала на подобен план за Алепо в края на 2016 г.

Ако парламентът даде съгласието си, това би била първата намеса на Бундесвера във военна операция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!