Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Предоставянето на помощни средства да е индивидуално

Снимка: БНР

Преминаването на медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания от МТСП към НЗОК е стъпка в правилната посока, но тези средства трябва да се предоставят по индивидуален принцип, коментира за "Хоризонт" Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Според Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата, тази услуга трябва да остане ангажимент на социалните служби. 

"Надяваме се точно да се разпише, че предоставянето на медицински изделия и помощни средства от догодина ще става според нуждите на човека с увреждане и ще има възможност за предоставяне на по-модерните и скъпи индивидуални средства", посочи Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия:

"Не всеки човек в инвалидна количка има нужда точно от този тип инвалидна количка, както другият човек с инвалидна количка. Мен ме притеснява, че няма процедура за приемането на нови видове медицински изделия, които биха могли да бъдат в полза на хората".

Според Григор Димитров трябва да си останат функция на Социалното министерство:

"Категорично съм против прехвърлянето на тая функция в Здравната каса, тъй като тя не е свързана със здравеопазването, а е свързана със социални функции. Има достатъчно институции в България, които да се занимават с тази, нека Здравната каса се занимава със здравеопазване".

Димитров определи новия бюжет на Здравната каса като преповтарящ миналия, но с обещаните съществени увеличения в бюджета на болничната помощ с 232 мил. лв. и леко увеличение на средствата за лекарства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени