Eмисия новини
от 15.00 часа

Елина Гаранча и Софийската филхармония – блестящо изпълнение и на певицата, и на оркестъра

Снимка: БТА

Когато научих, че в София ще гостува Елина Гаранча, много се развълнувах - просто не можех да повярвам, че оперна звезда от този ранг  ще изнесе концерт у нас. Винаги съм се възхищавала на тази певица - в нея, като рядко изключение, са събрани всички качества на изключителен певец - глас, физическа красота, артистичност, музикалност, прекрасна вокална постановка, интелигентност. Гледала съм я, за съжаление, само по телевизията, като Кармен, Далила, Джейн Сеймур от „Ана Болейн“ – партии, изискващи много различни певчески качества, а тя беше съвършена. Неслучайно днес Гаранча се смята за един от водещите мецосопрани на големите оперни сцени по света, така че тръгнах за концерта с големи очаквания и в първата част те се оправдаха.

Чух три великолепни изпълнения на певицата - Еболи с двете й арии от операта „Дон Карлос“ на Верди и ария от “Адриана Лекуврьор“ на Чилеа. Направи ми впечатление прекрасно поставения глас на Елина Гаранча, изравнен във всички регистри, красив тембър, стабилни височини, ясна дикция и интелегентна интерпретация и още - тя е много красива на сцената, изящна, очароваща. Концертът на Софийската филхармония, с който откри новия си сезон, бе под диригентството на известния английски диригент Карел Марк Чичон. С темпераментното  си дирижиране той увлече филхармонията, накара всички да дадат най-доброто от себе си. Изпълнението на оркестровите пиеси бе блестящо, съпроводът на ариите -съвършен. Имаше единство между солистката и диригента, единство в интерпретацията, в емоционалното състояние, „химия между тях“ /нали са съпрузи/ - много щастливо съчетание!

Втората част на концерта малко ме притесни. Прозвучаха латино  и испански ритми, италиански канцонети, въобще един репертоар, предназначен за по- различна публика. Изпълненията бяха блестящи и на оркестъра, и на певицата. Филхармонията свиреше с устрем и настроение, Гаранча беше очарователна, атрактивна, разбира се и музикантски много издържана. На възторжено аплодиращата публика тя подари няколко биса, един от които бе Хабанерата от „Кармен“, изпълнена завладяващо, прецизно, красиво. Защо се почувствах малко неудовлетворена? Защото бях дошла на концерт на една от най-големите оперни звезди в момента и исках да я чуя в разнообразен оперен репертоар, а това което чух, бе презентация на новия й компактдиск, който скоро ще излезе на пазара.


Още от

Зад кулисите на театър „Бхалг“

обновено на 19.11.19 в 15:46

Петко Дурмана и климатичната криза

публикувано на 19.11.19 в 15:34

"Прадо" навърши 200 години

публикувано на 19.11.19 в 13:03