Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Нека сме по-предпазливи за европейския мониторинг

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Нека сме по-предпазливи на този етап по темата за европейския мониторинг. Това апелира пред БНР Зинаида Златанова – бивш министър на правосъдието в периода 2013 – 2014 г.  

Европейската комисия днес прие най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка. Оттам смятат, че напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга.

„Днес имаме едно твърдение, че Комисията ще обмисли своето предложение, след като съгласува с ЕП и със Съвета. Съветът ще има възможност да се изкаже и тук мен ме опасяват две неща.  Първото – да не се случи един вид македонски сценарий с нашия доклад. Второто – сценарият „влизане на България в шенгенското споразумение“. Там Комисията от години твърди, че България е готова, докато членовете на споразумението от Шенген правят проблеми и не ни допускат. Апелирам да сме по-предпазливи на този етап. Също така апелирам много сериозно българската дипломация да си свърши работата, за да избегнем тези негативни сценарии“, обясни Златанова в интервю за предаването „Нещо повече“.

По думите ѝ повечето от големите страни, които са и големи вносители в европейския бюджет, обикновено са скептични към върховенството на закона в България, Румъния, а и в други държави на Източна Европа.

Положителното

„Все пак ЕК призна българския модел за борба с корупцията като успешен, за разлика от румънския. Убедена съм, че на много хора това ще се стори странно. Това обаче е голямо признание за самите органи, които провеждат тази борба“, коментира още Златанова.

Тя обаче припомни събитията в КПКОНПИ: „След като тази борба е толкова успешна, според ЕК, всъщност какво се случи с т.нар. „Апартаментгейт“? Кой, защо и как отстрани председателя на Комисията? Ние не научихме никакво развитие, нямаше затваряне на този скандал адекватно. Имахме едни оставки, които от светлината на последните събития и одобрението на Комисията на тази политика, изглеждат малко странни. Тези неща също са предмет на обмисляне – дали всъщност ние с Брюксел мислим по един и същи начин и дали ние не се разминаваме много с този финален доклад“.

Остават задачи, които да бъдат изпълнени, добави тя и посочи, че отчетността на главния прокурор е централна тема за юридическите среди в България.

„Независимостта на съда е тема, която никога не трябва да слиза от дневния ред на обществото, защото е много лесно тя да бъде сложена под заплаха и затова трябва да внимаваме всички“, предупреди Зинаида Златанова.

За новия главен прокурор

Според нея прекаленото политизиране на избора за нов главен прокурор не е добро. Тя призова да изчакаме и да видим как ще заработи новият главен прокурор:

„Редно е да съдим за хората и професионалистите по действията им, а не по някакъв формализъм, който сме видели, макар и той да съществува“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна