Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Гонева: Предлаганият бюджет на общественото осигуряване за 2020 г. е отстъпление

Снимка: Ани Петрова

Според Ася Гонева, експерт на КНСБ и член на Надзорния съвет на НОИ, предлаганият бюджет на общественото осигуряване за следващата година е отстъпление. Пред "Хоризонт" тя коментира, че заложеният ръст на пенсиите със 6.7 на сто не гарантира повече разходи .

„Това, което се случва с пенсиите, е една стагнация, която ние не намираме за достатъчно далновидно решение, тъй като един среден размер – 412 лв. - си, давате сметка, е близко до линията на бедност в страната. Хубаво е, че намалява дефицитът. В крайна сметка това е, разбира се, за сметка на доходите, които плаща осигурителната система".

Ася Гонева определи като добра предлаганата мярка да се увеличи от  400 на 610 лева минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители и поясни:

„Всички трябва да сме наясно, че това е една бомба със закъснител! Осигуряването на тези хора на нисък размер доход не им дава защита, защото те не могат да формират дори половината от минималната пенсия, каквато тя е установена със закон“.

Утре Надзорният съвет на НОИ ще разгледа предложения  проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна