Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов за бюджета на ДОО: Предпазлив и лесно изпълним

Снимка: БГНЕС

Проектът на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. предвижда пенсиите да се увеличат с 6,7%  от 1-ви юли по т.нар. "златно швейцарско правило" – 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход. Социалният министър Бисер Петков обяви, че и въпросните 6,7 на сто не са окончателни.

Проектобюджетът предвижда запазване на начина на изплащане на болничните - първите три дни от работодателите, а от четвъртия ден от държавното обществено осигуряване.

Предвидено е и увеличаване на максималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 на 610 лв.

“Не съм оптимист, че тази година в хода на бюджетната процедура, която се очертава да бъде доста съкратена, предвид на изборите за местна власт, не смятам, че може да стигнем до консенсусни решения“, каза пред БНР председателя на Комисията за труда и социалната политика – д-р Хасан Адемов и допълни:

“Нищо ново няма в този бюджет. Най-общо той може да бъде характеризиран като предпазлив, инерционно изготвен, лесно изпълним бюджет. В приходната си част, въпреки че са предвидени повече приходи, няма как този бюджет да реши насложените през годините проблеми на Държавното обществено осигуряване. Те са свързани със социалните партньори, всички фондове, с изключение на фонд “Трудова злополука и професионално заболяване“, са със сериозен дефицит. Трансферът, който държавният бюджет прави към бюджета на Държавното обществено осигуряване, е около 4 млрд., независимо от това, че предвижда да бъде намален спрямо изпълнението тази година с около 16 млн. Самият факт, че 700 млн. са повече предвидени, 730, ако трябва да бъда по-коректен и по-точен, са предвидените средства във фонд “Пенсии“, но за голямо съжаление тези пари са за целогодишното изплащане на увеличението от 1-ви юли от тази година, тези 5,7% плюс това все още несигурно 6,7%“.

За  регистрираните земеделски производители

“Земеделската продукция, която произвеждат регистрираните земеделските производители и тютюнопроизводители, не е достатъчна, за да могат да се платят тези пари, които се предвиждат за осигуряване. Аз разбирам, че Министерство на финансите и НОИ търсят начин за балансиране на приходите и разходите в отделните фондове и категории. Но забележете, в т.нар. фонд на сектор "Сигурност" 147 млн. за следващата година е дефицитът, въпреки че осигурителните им вноски са 40,08% и се плащат от държавния бюджет. Този фонд не е балансиран“.

Репортажа на Мария Костова и интервюто на Диана Янкулова с Хасан Адемов можете да чуете от звуковия 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени