Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 2% след информация, че ОПЕК обмисля ново силно съкращаване на доставките

Във вторник петролните фючърси поскъпват с около 2% след информация на Ройтерс, че ОПЕК и неговите съюзници ще обмислят дали да не задълбочат съкращаването на доставките на тяхното съвместно заседание през декември на фона на опасенията за слаб растеж при потреблението на черното злато през 2020-а година.

От януари насам форматът "ОПЕК +" съкрати петролното си производство с 1,2 млн. барела на ден, като към средата на годината срокът на това споразумение беше удължен до март 2020-а година. Основните петролни производители ще се съберат отново на 5-и и 6-и декември, за да обсъдят бъдещите си съвместни действия.

Макар и непотвърдена, информацията на Ройтерс задълбочи днешното поскъпване на черното злато, което беше подкрепено и от продължаващите инвеститорски надежди за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, който да отмени опасността от нова ескалация на двустранната тарифна война в близките месеци.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември поскъпват с 2% обратно над 60 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември, чийто падеж е тази вечер - с 2,16% към 8-дневен връх около 54,50 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени