Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валери Колев: В миналото общините са били по-свободни и самостоятелни

Снимка: Move.bg

"Едно време общините са били доста по-свободни и самостоятелни отколкото сега". Това заяви пред БНР историкът доц. Валери Колев преди дискусията „Местната власт и общинските избори в България – минало и настояще“. Дискусията е организирана от програма „Моята българска история“ на Фондация „Move.bg“.

„В момента имаме отделен избор за кмет, което би следвало да го направи доста по-влиятелна фигура в общинското управление. В миналото е имало избори само за Общински съвет и съответно Съветът избира кмета и зам.-кметовете. Българската държава се е опитвала да направи една обща система, която да важи от общините до най-високото ниво – общонационалното. Тогава много са наблягали на местното самоуправление, т.е. има някаква общинска власт, която съществува паралелно с държавната“, разказа доц. Колев в интервю за предаването "Нещо повече".

Той подчерта, че в миналото хората внимателно са следили какво се случва в населеното място. В момента нещата доста се повтарят от гледна точка на обществения интерес, смята още историкът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна