Eмисия новини
от 07.00 часа

Доц. Валери Колев: В миналото общините са били по-свободни и самостоятелни

Снимка: Move.bg

"Едно време общините са били доста по-свободни и самостоятелни отколкото сега". Това заяви пред БНР историкът доц. Валери Колев преди дискусията „Местната власт и общинските избори в България – минало и настояще“. Дискусията е организирана от програма „Моята българска история“ на Фондация „Move.bg“.

„В момента имаме отделен избор за кмет, което би следвало да го направи доста по-влиятелна фигура в общинското управление. В миналото е имало избори само за Общински съвет и съответно Съветът избира кмета и зам.-кметовете. Българската държава се е опитвала да направи една обща система, която да важи от общините до най-високото ниво – общонационалното. Тогава много са наблягали на местното самоуправление, т.е. има някаква общинска власт, която съществува паралелно с държавната“, разказа доц. Колев в интервю за предаването "Нещо повече".

Той подчерта, че в миналото хората внимателно са следили какво се случва в населеното място. В момента нещата доста се повтарят от гледна точка на обществения интерес, смята още историкът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  


Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 20.11.19 в 06:51