Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските кюрди: Бойците ни напуснаха зоната, договорена от САЩ и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдските бойци в Северна Сирия са уведомили Съединените щати, че са се изтеглили от зоната за сигурност до границата с Турция, както повелява споразумението за примирие, договорено с посредничеството на Вашингтон, предаде АФП.

Ръководителят на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Абди е изпратил писмо на американския вицепрезидент Майк Пенс, съобщава пред Франс прес анонимен източник от американските власти. 

Съобщението идва часове преди края на сключеното преди 5 дни примирие, което да даде възможност за изтеглянето на кюрдите в Северна Сирия. То изтича в 22 ч. българско време.

„Изцяло изпълнихме условията по споразумението за прекратяване на огъня… Изтеглихме всички наши военни сили и сили за сигурност от района на военните операции, простиращ се от Рас ал Айн на изток до Тел Абияд на запад“, заяви пред АФП Редур Халил, висш представител на СДС.

Турският президент Реджеп Ердоган по-рано предупреди, че ще възобнови с още по-голяма решителност военните действия, ако кюрдските бойци не се изтеглят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!