Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругата на Хайнц-Кристиан Щрахе обяви, че ще стане депутат

Хайнц-Кристиан Щрахе със съпругата си Филипа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден, преди да се конституира новият австрийски парламент, стана ясно, че Филипа Щрахе - съпругата на бившия лидер на Австрийската партия на свободата /АПС/ Хайнц-Кристиан Щрахе - ще поеме депутатския си пост, съобщава БТА. По съобщение на електронен сайт, цитирано от всички масмедии, тя е заявила намерението си да присъства в парламента извън групата на АПС, която декларира нежелание да я приеме в клуба. Очаква се още днес партията да се произнесе по случая.

Филипа Щрахе аргументира решението си с факта, че е избрана с преференциален вот. Не са направени изявления дали има и друга причина, а именно, че при това положение ще трябва да бъде прекратено разследването на прокуратурата срещу нея, тъй като тя ще има депутатски имунитет. За да продължи разследването ще трябва да се иска от парламента сваляне на имунитета на Филипа Щрахе.

Срещу съпруга й Хайнц Кристиан Щрахе е заведено следствие за злоупотреба с партийни пари - погасяване на лични сметки с финанси от виенската партийна организация, предоставила на своя шеф 10 000 евро месечно за представителни разходи.

Ръководителят на виенската организация Доминик Неп е потвърдил сумата, както и месечната подкрепа за наема на жилището на бившия шеф, възлизаща на 2500 евро. До този момент нито партията, нито семейство Щрахе не искат да кажат какво е било месечното възнаграждение на Филипа Щрахе, която е отговаряла за социалните медии и се е занимавала със защита на животни, но най-вероятно става дума за голяма четирицифрена сума.

Адвокатът на Филипа Щрахе твърди, че неговата клиентка никога не е отчитала разходи за сметка на АПС и не се е обогатявала лично за сметка на партията. Това се отнася и за купуването на дрехи и модни аксесоари като например чанти, се казва в съобщението на адвоката. Обвиненията биват отхвърляни категорично и от Хайнц-Кристиан Щрахе, който твърди, че винаги е отчитал коректно разходите си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени