Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лопес Агилар: Корупцията не засяга само страните-членки от Източна Европа

| обновено на 23.10.19 в 08:00

Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви, че корупцията не е проблем само на страните-членки от Източна Европа.

“Истина е, че корупцията не е проблем само на една страна. Така, както мафията не е проблем само на Италия. Корупцията не е само проблем на Румъния и България. Тя трябва да се бори еднакво навсякъде“, каза Лопес Агилар, който е от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Въпросът за разделението на България и Румъния той свързва не толкова с механизма, колкото с Шенген: "Винаги съм подкрепял това двете страни да си напишат домашната работа, както и в крайна сметка да бъдат приети в Шенген. Подкрепяме това години наред".

ЕК не трябва да е съдник и да приковава на позорния стълб определени страни

Евродепутатът от Групата за идентичност и демокрация Никола Бе също изказа мнение: "ЕС и европейските институции проявяват една досадна тенденция - да сочат с пръст някои страни-членки, често по политически причини, под предтекст за незачитането на върховенството на закона. Нямам точна информация какво точно е мотивирало решението на Комисията за България, но в най-общ аспект трябва да се уважава суверенитетът на нациите и решенията, които се взимат в страните-членки и Комисията не трябва да се намесва в тези процеси. Колкото по-малко корупция има и колкото повече е върховенството на закона, толкова по-добре, но не Комисията е тази, която трябва да се издига като съдник в тези случаи и да приковава на позорния стълб определени страни, само защото техният политически извор не се харесва на Брюксел".

Борбата с корупцията беше основна препоръка към България и Румъния, за да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка към двете страни.

Вчера Европейската комисия излезе със заключението, че България е изпълнила изискванията по този механизъм и тъй като не се определя дата за нов доклад, това на практика означава, че Комисията не предвижда мониторингът да продължи.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна