Eмисия новини
от 22.00 часа

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Населението на България се стопява с 1/4 до 2050 година, четем в ТРУД. България ще загуби 1/4 от населението си, сочат най-новите прогнози в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Причините за тревожната тенденция са сериозната емиграция на хора от страната ни, както и ниската раждаемост, обясняват експертите. Те посочват, че това е тенденция за цяла Югоизточна Европа, в която се намират 9 от 10-те страни в света с най-бързо намаляващо население. Младите хора в Югоизточна Европа търсят възможност за реализация зад граница и застрашават способността на страните си да поддържат ключови социални услуги, като изплащане на пенсии, предупреждават експертите.

2020-а: 234 млн. лева повече за болниците, отиват за вдигане на заплатите на лекари и сестри, извежда в заглавие 24 ЧАСА. С 233, 8 млн. лв. повече ще разполагат болниците догодина. Това предвижда проектът за бюджета на здравната каса за 2020-а. С тях ще се повишат цените на голям брой клинични пътеки, като се очаква значителна част от ръста да отиде за повишаване на заплатите на медицинските сестри и останалите здравни работници. Средствата са с близо 34 млн. лв. повече от 200-те млн. лв., които здравният министър Кирил Ананиев обеща на 7 октомври след пореден протест на здравни специалисти. Сестри и лаборанти от март насам настояват за по-добри условия на труд и стартово заплащане от поне 950 лв. за всички, както е записано в колективния трудов договор. Предвидените пари за болниците са почти половината от общия бюджет, с който ще разполага НЗОК догодина.

Ремонтът на бабуните по "Тракия" остава за неопределено бъдеще, сочи СЕГА. На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 млрд. лв., чакани от приходите от тол системата за строеж и ремонт на пътища, се оказва, че липсват средства за критично проблемни трасета. Такава е отсечката на магистрала "Тракия" в участъка Чирпан - Стара Загора, която е на вълни и е опасна. Заради калпавото изпълнение там бе въведено ограничение на скоростта от 140 на 90 км в час, докато се отстрани проблемът. През март регионалният министър Петя Аврамова обеща ограничението да отпадне до края на септември тази година. Сега обаче се оказва, че тепърва се мислят варианти за финансиране на ремонта, тъй като бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е ограничен.

Двата понеделника след изборите ще бъдат неучебни, но присъствени за учениците, пише 24 ЧАСА. Заради местните избори просветното министерство обяви двата понеделника след първия и след втория тур - 28 октомври и 4 ноември, за неучебни, но присъствени за учениците, предава БНТ. Училищата ще могат да организират занимания по интереси, спортни дейности, посещения на музеи и галерии. В училищата, в които няма изборни помещения, в тези дни ще се провеждат редовни учебни занятия.

Столичната община купува 15 хил. пакета пуканки за изборите, научаваме от СЕГА.. Сандвичи, пуканки, чипс, вафли и солети. Това са само част от гощавките, с които Столичната община смята да храни участниците в обработката на протоколите на секционните избирателни комисии на предстоящите местни избори. На 15 октомври тя е обявила обществена поръчка с предмет "доставка на хранителни продукти, освежаващи и тонизиращи напитки" с прогнозна стойност 420 000 с ДДС. От документацията става ясно, че общинската администрация не планира да пести средства, за да задоволи апетита на участниците в СИК, както и на сътрудниците на Общинската избирателна комисия, чийто приблизителен брой е 5300 души.

Роботите изместват месари и правят палачинки, коментира МОНИТОР. Автоматизацията на българския бизнес доведе до въвеждане на роботи на мястото на стругари, месари, бояджии и кроячи, могат да правят и палачинки и да дирижират симфоничен оркестър, показва проучване браншова организация по автоматизация (ПАРА). По-ниско платените и трудни длъжности биват заменени от неуморни и безпристрастни машини основно в хранително-вкусовата промишленост, автомобилния сектор, фармация, машиностроене и обработката на метали. В последните години София се превърна в световен инвестиционен център. Само за месец 70 компании в развойната дейност са проявили интерес да се установят в столицата, показват данни на Агенцията по инвестиции.


Още от

Най-четени