Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушванията в Конгреса: Американската помощ за Украйна е била обвързана с разследване на семейство Байдън

Посланикът на САЩ в Украйна Бил Тейлър (в средата) при пристигането си за изслушване Конгреса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официален представител на Държавния департамент е заявил, че американска военна помощ за Украйна била обвързана с разследване на компания, свързана със семейството на Джо Байдън. Информацията e била оповестена по време на изслушване при закрити врата в Конгреса като част течаща процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп. 

Във встъпителното си слово действащият американски посланик в Украйна Бил Тейлър споделя разговор с посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд. Речта бе оповестена от "Вашингтон Поуст" и съдържанието й бе потвърдено от други американски медии. По време на разговора Содланд казва, че “всичко,” което Киев се надява да получи от Съединените щати, е зависело от това дали ще се предприеме разследване на компания, свързана със семейството на политическия опонент на Тръмп Джо Байдън, както и разследване на информация за украинска намеса в  изборите през 2016. От това според документа е зависела среща с президента Тръмп и военна помощ за милиони долари. Тейлър казва още, че подобно послание е получено и от Белия дом. 

За демократите разкритията показват нещо, което Тръмп настоятелно отрича -  че е прекрачил правомощията си в желанието да разследва политически опонент. 

По-рано в правната комисия в Конгреса по време на изслушване за сигурността по изборите трима федерални служители, един от които от ФБР, са заявили, че за тях е неуместно президентът да иска от чужда държава да разследва политически опонент. 

Тръмп отрича действията му да са били неуместни. В същото време, във вторник той сравни с “линч” задействаната процедура по импийчмънт, с което си навлече остри критики и от демократи, и от републиканци. Линчуването се свързва с една от най-мрачните и изпълнени с расизъм глави от американската история, когато в сегрегираните южни щати чернокожи са били обесвани публично по дървета.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна