Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 90 години от рождението на Йордан Радичков

90 балона с мисли на Радичков литват към небесата

В Монтана почитат мъдреца от Калиманица с поредица от събития

Снимка: архив

Утре се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков. Писателят ще бъде почетен с различни прояви в Монтана (родом той е от близкото село Калиманица). Планирани са краеведска конференция и документална изложба.

Днес, в двора на училището, което носи неговото име, ще се съберат деца, за да рисуват врабчетата от света на Радичков. Учениците, които вече са описали света на писателя в есе, ще бъдат отличени с награди.  

„През годините много често сме правили кратки драматизации по „Ние, врабчетата“, рисували сме ги, изработвали сме ги от материали. Учениците познават Радичков и неговите врабчета“, сподели директорката на училището Станка Костова-Сретениева.

„В това ги възпитаваме – да обичат литературата, да обичат родния край както Радичков го е обичал и да се вслушват в мъдростите, които той е казал“, допълни тя.

Ежегодно в училището пишат есе по мисъл на Радичков. „И всяка година има участници. От по-големите ученици, разбира се. Но това означава, че те разбират посланията на мъдреца“, коментира Станка Костова-Сретениева.

Тази година конкурсът е на областно ниво. Озаглавен е „Светът на Йордан Радичков“. По темата са писали 13 деца, като три са от училището, оглавявано от Сретениева.

Във фоайето на училището и по коридорите има мисли на Радичков, „за да могат учениците, минавайки, и гостите на училището да си ги четат и да си вадят някаква поука за себе си“, разказа още училищният директор.

Сега, за годишнината в училището са подредили и изложба с детски илюстрации към произведения на Радичков. Рисували са 100 деца от различни възрастови групи.

На рождения ден на писателя – 24 октомври, 90 балона с цитати от негови произведения ще полетят към небето.

Цялото интервю е в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени