Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отрече слухове, че ще уволни главния администратор на Хонконг

Правителството на Хонконг официално оттегли законопроекта за екстрадиция

Кари Лам, главен администратор на Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското външно министерство опроверга съобщения, че Пекин планира да освободи главния административен директор на Хонконг - Кари Лам.

Министерството заяви в сряда, че твърдо подкрепя лидера на Хонконг и нарече съобщенията в медиите "политически слух с неясни мотиви".

Повод за това опровержение беше снощна информация на "Файненшъл таймс", че управляващите в Пекин обмислят да заменят Кари Лам с временен изпълнителен администратор на фона на продължаващите в специалния китайски административен регион от месеци протести и масови демонстрации, призоваващи за демократични реформи и за нейната оставка.

Според финансовото издание замяната на Кари Лам може да бъде факт до март догодина, въпреки че нейният петгодишен управленски мандат изтича чак през 2022-а година. Китайските власти обаче не искат да изглеждат като поддаващи се на натиск от страна на протестиращите, така че чакат ситуацията да се стабилизира, преди да направят тази промяна, отбелязва "Файненшъл таймс".

Междувременно правителството на Хонконг официално изтегли в сряда законопроекта за екстрадиция, който беше  основата на петмесечния протест в световния финансов център. Оттеглянето на законопроекта, който би позволил на криминално задържани да бъдат изпращани от Хонконг в континентален Китай за пробация или затвор, беше едно от петте основни искания, които протестиращите отправиха към правителството на китайски административен регион.

През юни това законодателството беше спряно поради създаденото от него "разделение в обществото", а главният администратор на Хонконг - Кари Лам, обяви през септември, че възнамерява да оттегли законопроекта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени