Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Отлагането на Брекзит с 2-3 седмици няма да бъде проблем

Хайко Маас, външен министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас заяви в сряда, че отлагането на Брекзит с няколко седмици "няма да бъде проблем", ако Обединеното кралство използва удължаването на срока, за да приеме законодателството, което е необходимо за прилагане на споразумението за оттегляне от ЕС.

Хайко Маас подчерта в интервю за немския телевизионен канал n-tv, че ЕС трябва да знае причината Великобритания да отложи Брекзит, преди да реши дали молбата на Лондон трябва да  бъде удовлетворена. "Ако става въпрос за отлагане на крайната дата с две или три седмици, за да се даде възможност на британските законодатели да осъществяват ратифицирането на законопроекта за напускане по разумен начин, мисля, че по-скоро няма да има проблем", отбеляза немският топ дипломат.

Във вторник парламентът на Обединеното кралство даде зелена светлина за обсъждане на Брекзит сделката на премиера Борис Джонсън, но в същото време отхвърлиха предложения от него само тридневен график за приемане на съответното законодателство, като по този начин прави невъзможно ратифицирането на Споразумението за оттегляне преди настоящия краен срок на 31-ви октомври.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова държавите-членки да разрешат поредното отлагане на Брекзит, за да се избегне сценария за излизане на Великобритания от ЕС без сделка в края на месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна