Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от най-влиятелните търговски съветници на Тръмп - Кели Ан Шоу, напуска Белия дом

Белия дом
Снимка: уикипедия

Търговският съветник на Доналд Тръмп - Кели Ан Шоу, напуска американската администрация заради нейна позиция в частния сектор, заявиха представители на Белия дом, отбелязвайки по този начин заминаването на една от най-влиятелните жени в икономическия екип на президента, предаде Ройтерс.

Кели Ан Шоу наследи в началото на тази година Клет Уилямс като заместник-помощник на президента по международните икономически въпроси и заместник-директор на Националния икономически съвет към Белия дом.

Тя изпълняваше и функцията на "шерпа" от американска страна при подготовката на срещите на Г-7 и на Г-20 и беше част от екипа, който съветваше президента по време на търговските преговори между САЩ и Китай, допринасяйки за обявените от страна на Доналд Тръмп очертания на т. нар. "първа фаза" от търговската сделка с Пекин на 11-ти октомври.

Шоу ще напусне поста си в петък. Служители на администрацията посочиха пред Ройтерс, че тя отива в частния сектор, но не уточниха точно къде. Самата Кели Ан Шоу отказа да коментира следващия си ход.

Решението за нейното напускане идва в момент, когато Съветът за национална сигурност, за който тя също работеше, започва да намалява. Новият съветник на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън планира да намали размера на Съветът за национална сигурност (СНС) с около една трета през следващите месеци и да ограничи ролята му във външната политика. Международното икономическо портфолио на СНС ще се управлява от директора на Националния икономически съвет Лари Къдлоу.

"Кели Ан Шоу има отлична правна и правителствена кариера в търговската политика и изигра ключова роля в прилагането на търговската и икономическата програма на администрацията", се посочва в изявление на Къдлоу.

Попитан кой ще замени Шоу, представителят на американската посочи, че в момента Белият дом няма да направи съобщение по този въпрос.

САЩ и Китай се опитват да финализират първата фаза на търговско споразумение, което Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин ще подпишат през ноември в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили.

"Работим, за да видим дали ще стигнем до Чили", посочи г-жа Шоу пред Ройтерс. "Ще оставим преговарящите да свършат своята работа и да видим докъде ще стигнем след няколко седмици".

С напускането си Кели Ан Шоу няма да бъде част от официалния екип за преговорите, който успя да договори предварителната сделка, ако в крайна сметка тя бъде постигната. "Винаги имам чувството, че има работа, която трябва да се свърши. Имам много способни колеги, които ще поемат юздите оттук нататък", допълни тя.

Трябва да се има предвид, че г-жа Шоу преговаряше от името на САЩ с чуждестранни правителства преди срещи на върха на световните лидери. Тя беше единствената жена "шерпа", отговарящата за подготовката на срещите във формата Г-7 през тази година и една от двете жени "шерпи" при подготовката на срещите на върха на Г-20.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна