Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на промишлените бизнес нагласи във Франция до 4-годишно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври общото бизнес доверие във Франция отстъпи слабо от нивото от предходния месец, но при изненадващо рязко влошаване на бизнес нагласите в промишлеността към 4-годишно дъно, показват данни на официалната френска статистика Insee.

Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, се понижи през октомври до 105 пункта от 106 пункта през септември, като продължава да се задържа стабилно над дългосрочно осредненото ниво от 100 пункта.

Индексът, оценяващ доверието в промишления сектор на Франция, обаче се срина до 99 пункта от 102, пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от март 2015-а година. По този начин промишленият индекс отстъпи под осредненото ниво от 100 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негова стабилизация в 102 пункта.

Според Insee резкият спад на промишления индекс се дължи на несигурните икономически перспективи и на силно понижаване на индекса на общите промишлени поръчки до -15 от -10 пункта, докато индексът само на експортните поръки се понижи по-сдържано до 2 от 3 пункта месец по-рано. Индексът на производствените очаквания пък спадна до -1 от 3 пункта.

Индикаторът за бизнес доверие в сферата на услугите стабилизира на септемврийското ниво от 106 пункта, този при търговията на дребно - на нивото от 105 пункта, а в строителството - на нивото от 112 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени