Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринка Къдринова: В Чили се пропуква неолибералният модел

Къдринка Къдринова
Снимка: БНР

„Това, което се случва в Чили, е едно пропукване на един много основен модел – неолибералният модел, който тръгна от Чили по времето на Пиночет. Т.нар. „Чикагската школа“ изпробва в това стерилизирано от репресиите Чили тази жестока форма на експлоатация на обикновените хора и преразпределението на богатството. Този разрив между бедни и богати в Чили е драстичен и това е страна - рекордьор по неравенства“. Това каза пред БНР журналистът Къдринка Къдринова.

Тя прогнозира, че и в Бразилия се задават подобни протести заради одобрена пенсионна реформа, която драстично отнема много от правата, които досега са имали бразилците.

„Една от версиите е, че десницата провокира такива протести, след което ще манипулира и ще представи за насилнически тези протести, вкарвайки съзнателни провокатори, и ще започне милитаризиране на тези общества… Другата версия, че за всичко това е виновен Мадуро, но това е абсолютно несериозно“, допълни Къдринова в предаването „12+3“.

Според нея не предстоят лесни времена за Латинска Америка, защото „сътресенията ще продължат, тъй като предстоят ключови избори в Колумбия, в Аржентина, а в Хондурас предстои сваляне на президента“.

Интервюто с Къдринка Къдринова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени