Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия номинира официално икономиста Избел Шнабел за член на ЕЦБ

Германия номинира Изабел Шнабел за член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Германия номинира университетския професор Изабел Шнабел за член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, предаде Ройтерс.

Това беше очаквано решение, като г-жа Шанбел ще заеми Забине Лаутеншлегер - друга германка, която подаде оставка от борда на ЕЦБ през миналия месец, след като се противопостави неуспешно на решението на централната банка за повече стимулиращи икономиката на еврозоната мерки.

От 2014-а година насам Избел Шнабел беше член на германския съвет на икономическите експерти, известни като петте "мъдреци", като тя се счита за добър икономически експерт и квалифициран комуникатор.

Докато г-жа Лаутеншлегер беше висш банков надзорник, тя нямаше опит в паричната политика, а нейните критици казваха, че тя не е достатъчно мощен глас, който да защитава германските интереси срещу повече стимули от страна на ЕЦБ..

"За мен е чест да бъда номинирана от германското федерално правителство за един от изпълнителните директори на Европейската централна банка“, написа Шнабел в Туитър и допълни: "Ако назначението ми бъде одобрено от европейските органи, ще направя най-доброто, за да отговоря на високите очаквания, заложени по отношение на мен“.

Ройтерс напомня, че през миналия месец Изабел Шнабел твърдеше, че последният пакет от стимули на ЕЦБ е прекомерен, но в същото време призна, че той е в рамките на мандата на банката.

Когато обаче шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман открито критикува последното решение на ЕЦБ, Шнабел защити централната банка, като предупреди, че твърде много критики могат да подкопаят доверието в нея.

Номинацията на Шнабел може да промени влиянието на Германия върху ЕЦБ по по-конструктивен начин - особено ако новият председател на Европейската централна банка Кристин Лагард трябва да й даде ново портфолио при преструктуриране на отговорностите между членовете на борда на банката.

Досегашният член на ЕЦБ Лаутеншлегер ще напусне борда на банката на 31 октомври, но е малко вероятно европейските официални служители да одобрят нейната подмяна преди декември, което показва, че г-жа Шнабел може да поеме новата си роля едва в края на декември или началото на януари 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна