Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камионът-ковчег в Есекс собственост на ирландка, не е бил в България от юни 2017-а

| обновено на 23.10.19 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камионът, открит в Есекс с 39 тела, е с българска регистрация, научи „Хоризонт“ от свои източници. Превозното средство се води на името на фирма, собственост на ирландска гражданка. Проверката у нас е показала, че от 2017 година насам камионът не е бил на територията на България.

Камионът е регистриран в България на 19 юни 2017 г. На следващия ден - 20-и юни 2017 г., превозното средство е напуснало страната и оттогава не се е връщало у нас, научи „Хоризонт“ от свой източник в службите.

Дружеството собственик има регистрирани още два камиона.

Камионът с марка „Скания“ е регистриран във Варна, уточниха от българското МВнР.

Впоследствие и премиерът Бойко Борисов потвърди, че камионът е с българска регистрация, предаде БГНЕС.

Покъртени сме всички от такава масова смърт, заяви той в ефира по бТВ във връзка с открития във Великобритания камион с 39 тела.

„Откакто е регистриран камионът, повече никога не е влизал в България“, заяви премиерът и подчерта: „Няма как ние да сме свързани, освен с табелите на камиона“.

Той добави, че същата фирма има още два регистрирани камиона.

„От 2-3 години камионът не се е връщал в България“, уточни Борисов.

В същото време британската полиция обяви, че вярва, че намереният в сряда камион с телата на 39 починали души, е пътувал чрез фериботната връзка от пристанище Зебрюге, Белгия, до пристанището Пърфлийт в източната част на Англия. Уточнено бе също, че става дума за хладилен контейнер.

След това той е пристигнал в областта Търок около 12:30 ч. местно време, където е престоял около 35 минути, преди да замине отново, се казва в съобщение на полицията в Есекс.

Първоначално полицията съобщи, че камионът, който се е озовал на индустриална площадка в Грейс на около 32 км източно от централния Лондон, е пътувал през пристанище Холихед в Уелс.

Според британската полиция ремаркето на камиона е с произход Ирландия, докато самият камион е с регистрация в България, но е притежание на ирландска гражданка.

Арестуван е шофьорът на камиона – 25 годишен мъж от Северна Ирландия, идентифициран е като Мо Робинсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени